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CMS OASIS Q&As: CATEGORY 1 – APPLICABILITY 
 

Q1. [Q&A RETIRED 11/24; REDUNDANT to guidance in OASIS Manual Chapter 1] 
Q1.1. [Q&A RETIRED 11/24; REDUNDANT to guidance in OASIS Manual Chapter 1] 
Q1.2. [Q&A RETIRED; REDUNDANT to guidance in OASIS Manual Chapter 1]  
Q1.3. It is my understanding that OASIS collection is not required for Medicare patients 
under the age of 18. How do you submit a claim with the appropriate HIPPS/HHRG if you 
do not complete the OASIS assessment?  If you do complete an OASIS assessment, can 
it be submitted to the OASIS system? Where would I search on the website for this type 
of information?  [Q&A; EDITED 05/22; EDITED 06/14; ADDED 09/09; Previously CMS OCCB 
Q&A 10/07 Q&A Q1] 
A1.3. The Conditions of Participation do not require OASIS data collection on pediatric patients. 
However, if Medicare is the payer, at least the payment OASIS items would have to be collected 
in order to generate the payer requirement of a HHRG/HIPPS code. jHAVEN or other software 
may be used to generate the HIPPS/HHRG code. This code would be submitted to the 
Medicare Administrative Contractor (MAC) for billing purposes only. The data should not be 
submitted to the OASIS system. The OASIS system will reject any incomplete assessments, or 
any data submitted for patients younger than 18 years of age. 
For further information regarding data submission, contact your OASIS Automation Coordinator 
(OAC). Contact information is available at https://www.cms.gov/Medicare/Provider-Enrollment-
and-Certification/SurveyCertificationGenInfo/OASIS-Coordinators. For further information about 
coverage or billing, contact your MAC. 
Q2. [Q&A RETIRED 09/09; REDUNDANT TO GUIDANCE FOUND IN Q&A Q2.1]  
Q2.1. Do we need to collect OASIS on a patient admitted to home health with post-partum 
complications?  If we open a patient 2-3 months after a C-section for infection of the 
wound, do we collect OASIS, or do we consider this "maternity"?  What is the definition 
of “maternity" and when do we collect OASIS on these patients?  [Q&A EDITED 11/24; 
EDITED 05/22; Formerly CMS OASIS Q&A Cat. 1 Q11; EDITED 09/09; ADDED 08/07; 
Originally CMS OCCB Q&A 05/07 Q&A Q1] 
A2.1. The Conditions of Participation do not require OASIS data collection for patients receiving 
only maternity-related services.  
Post-partum complications and a wound infection in the C-section incision are only possible in 
maternity patients. Maternity patients are patients who are currently or were recently pregnant 
and are receiving treatment as a direct result of the pregnancy.  
Q3. [Q&A RETIRED 11/24]  
Q4. We are an HHA that also provides hospice services. Do the OASIS requirements 
apply to our hospice patient population? What if they are receiving 'hospice service' 
under the home care agency (not the Medicare hospice benefit)? Would OASIS apply? 
[Q&A EDITED 11/24; EDITED 08/07]  
A4. Medicare Conditions of Participation (CoP) for home health are separate from the rules 
governing the Medicare hospice program. Care delivered to a patient under the Medicare home 
health benefit needs to meet the Federal requirements put forth for home health agencies, 
which include OASIS data collection and reporting for skilled Medicare and Medicaid patients. 
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Care delivered to a patient under the Medicare hospice benefit needs to meet the Federal 
requirements put forth for hospice care, which do not include OASIS data collection or reporting. 
However, if a Medicare patient is receiving skilled terminal care services through the home 
health benefit, OASIS applies. 
Q5. We have a branch of our agency that serves non-Medicare patients. Can you 
elaborate on whether we need to do the comprehensive assessment with OASIS for 
these patients? We do serve Medicaid patients from this branch, does this make a 
difference? [Q&A EDITED 10/23; REVIEWED 05/22] 
A5. If an HHA is required to meet the Medicare Conditions of Participation (CoP), then all of the 
CoP apply to all branches of that agency including the comprehensive assessment and OASIS 
data collection. Whether the agency has different branches operating under a single provider 
agreement/number serving different patient populations does not matter. Some States, as a part 
of State licensure or certification, allow HHAs to establish completely separate entities for 
serving other than Medicare/Medicaid patients. If the separate entity does not have to comply 
with the Medicare CoP for any reason (e.g., they do not have to meet the Medicare CoP to 
compete for managed care contracts, etc.) and the individual State does not require Medicare 
compliance, then none of the CoP applies. To be considered a separate entity, several 
requirements must be met, including separate incorporation for tax and business purposes, 
separate employer IDs, separate staff, separate billing and cost reporting systems, etc. If this 
separate entity is not meeting the Medicare CoP, then it cannot be using Medicare certification 
for any reason, including payment or competing for contracts.  
Q6. Should we collect OASIS data on private pay patients who are only paying for aide 
service? What about a patient receiving therapy services under Medicare Part B? [Q&A 
EDITED 11/24; EDITED 10/23; EDITED 05/22; EDITED 10/18; EDITED 06/14]  
A6. The Medicare home health benefit exists under both Medicare Part A and Medicare Part B. 
Patients receiving skilled therapy services under the Medicare home health benefit that are 
billed to Medicare Part B would require the comprehensive assessment (including OASIS items) 
at the specified time points if care is delivered in the patient's home. If a Medicare patient 
receives therapy services at a SNF, hospital, or rehab center as part of the home health benefit 
simply because the required equipment cannot be made available at the patient's home, the 
Medicare Conditions of Participation apply, including the comprehensive assessment and 
collection and reporting of OASIS data. However, if the services are provided to a patient 
RESIDING in an inpatient facility, then these are not considered home care services, and the 
comprehensive assessment would not need to be conducted.  
If a Medicare beneficiary receives outpatient therapy services from an approved provider of 
outpatient physical therapy, occupational therapy, or speech-language pathology services under 
the Medicare outpatient therapy benefit (as opposed to the Medicare home health benefit), then 
OASIS requirements would not apply. 
Q7. When a nurse visits a patient's home and determines that the patient does not meet 
the criteria for home care (e.g., not homebound, refuses services, etc.), is the 
comprehensive assessment required? What about OASIS data collection?  [Q&A EDITED 
06/14] 
A7. If the individual was determined to not be eligible for services, the patient would not be 
admitted for care by the agency, and no comprehensive assessment or OASIS data collection 
would be required. No data would be transmitted to the OASIS system.  
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Q8. [Q&A RENUMBERED; now Q1.2] 
Q9. Can you explain the term 'skilled service’?  [Q&A EDITED 05/22; EDITED 08/07] 
A9. Skilled services covered by the Medicare home health benefit are discussed in Chapter 7 of 
the Medicare Benefit Policy Manual. This publication can be found at: 
https://www.cms.gov/Regulations-and-Guidance/Guidance/Manuals/Internet-Only-Manuals-
IOMs-Items/CMS012673.  
Q10. [Q&A RETIRED 05/22] 
Q11. [Q&A RENUMBERED; now Q2.1] 

https://www.cms.gov/Regulations-and-Guidance/Guidance/Manuals/Internet-Only-Manuals-IOMs-Items/CMS012673
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